Az ANALÓG sikere

BUDAPEST, KOGART Ház

A Körmendi-Csák Fotográfiai Gyűjtemény első bemutatkozásának megnyitó estéjén több, mint 400 vendéget köszönthettünk a méltán híres KOGART Ház falai között. Az eseményen Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a gyűjteményt Stephan Kröl, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a Mercedes szlogenjével “Világszínvonal Magyarországról!” méltatta, majd Colin Ford CBE, a brit Nemzeti Média Múzeum alapítója megnyitotta a kiállítást, végül Csák Ferenc, a gyűjtemény alapítója bemutatta a kiállítást és megköszönte a művészeknek a támogatást. Az ANALÓG kiállítás egészen július 7-ig látogatható a hét minden napján.

A megnyitón készült képekből válogattunk:

 

Összegyűjtöttünk néhány, a sajtóban megjelent írást kedvcsinálónak:

1. M1 – Aranymetszés c. műsor (hétfő este 23.15)

Az első riportban megszólal Colin Ford, CBE, a brit Nemzeti Média Múzeum alapítója, Csák Ferenc, a gyűjtemény alapítója és Kincses Károly a gyűjtemény kurátora is.


2. nol.hu – Trencsényi Zoltán: Exponált művek a piacon

“Döbbenet. Ezt kopogjuk a gépbe, és most nem azért, mert bizonyos felmérések szerint ha egy cikkben felbukkan ez a szó, azt az írást különösen sokan fogják elolvasni. Azért írjuk, mert tényleg meg vagyunk lepve. Nézzük a világ legdrágább fotóját, és nem értjük, mi végre adtak Andreas Gursky Rhein II című fényképéért a Christie’s aukciósház egyik 2011-es árverésén 4,3 millió dollárt, ami mai árfolyamon csaknem egymilliárd forint.”

Tovább a teljes cikkre

3. KUNSZT – Mitől művészet a magyar fotó? – Cséka György írása

“Ugyan még nincs megírva a magyar fotográfia története, de néha, itt-ott látunk, látni vélünk belőle szeleteket. Kisebb-nagyobb, finom és kevésbé finom, erőtől duzzadó vagy kicsit már beszáradt, töppedt szeleteket a nagy tortából. Az Analóg – 21 magyar fotográfus a 20. századból című kiállítás egy mértéktartó és visszafogott, vagy inkább: konzervatív válogatás a 20. század második fele nagyrészt legjelentősebb fotósainak sokszor ikonikus munkáiból. Kis gyorstalpaló fotótöri. Az ember úgy megy az ilyen kiállításra, hogy ismeri a neveket, ismeri a munkákat, és lecsekkolja, minden oké-e azóta, amióta legutóbb látta őket. És nagyjából oké.”

Tovább a teljes cikkre

4. indavideó riport – Kiállították a legjobb 150 analóg fotót


5. fidelio.hu – “Nem szabad elfelejtenünk a mestereket!” interjú Colin Forddal

“A magyar fotográfia 1950 és 1998 közötti időszakáról ad áttekintést a KOGART Ház május 9-én nyíló Analóg című kiállítása. Az eseményhez kapcsolódó album előszavának szerzőjével, a kiállítást megnyitó Colin Forddal beszélgettünk.”

Tovább az interjúra