Egy biztosan jó irány

Fotó, Hírek, Kiállításmáj 21 2013Hozzászólások kikapcsolva

Benkő Imre, fotográfus, megnyitó szavai Horváth M. Judit és Stalter György kiállításának első estéjéről

Mácsai Galéria, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, 2013. április 30.

A Körmendi – Csák Fotográfiai Gyűjtemény közelgő bemutatkozásának egyik előzeteseként láthatjuk most Horváth M. Judit és Stalter György alkotó házaspár kiállítását. A könyv formában is megjelent három fontos, több évig készülő sorozataikból válogatottak a kurátorok.

Az albumokat lapozgatva, zavarban vagyok, mert a kísérő szövegekben kiváló írók, fotótörténészek nagyon árnyaltan fogalmazva, hosszasan elemezték a műveket, szinte minden lényegeset elmondtak a témákról, az alkotókról.

A fotográfia nyelvén kommunikáló, az előítéletek zajától távol, a fényképezés csendes világában szemlélődő barátként, most mindössze figyelmükbe szeretném ajánlani a kiállító művészeket, de a műveik értelmezését, felfedezését Önökre bíznám.

 Stalter György már a nyolcvanas évektől ismerkedik a cigányság életével, később feleségével, tanítványával Judittal a magyarországi cigánytelepeket fényképezik. Sok fotójukat láthattuk akkoriban az Amaro Drom havonta megjelenő roma kisebbségi lapban, amelynek főszerkesztője Horváth M. Judit volt.

1998-ban Más Világ címmel megjelent első közös fotóalbumuk: a cigányság életkörülményeit nagy empátiával bemutató, melankolikus hangulatú fekete-fehér emlékmű.

Nagy figyelmet érdemelnek az arcok, a szemek, az apró gesztusok és a tárgyi környezet – fotóik úgy dokumentálják a valóságot, hogy megértőek, a képen szereplők elfogadják jelenlétüket, s cserében megkapják hiteles arcukat.

Ezek az arcok időntúli üzenetek hordozói, s Nagy László szavaival:

szépek – lehetnek csillogó szemű gyerekek, nehézsorsú anyák, vagy borostás öregek.

Az élet stációit nincs miért szégyellni, a nehéz élet tiszteletet parancsoló – a fotó csak hozzásegít a világ megértéséhez. Ezeket a gondolatokat még a könyv megjelenése előtt egy ajánlásban írtam .

A Város a Városban Stalter Gyuri különleges színes analóg technikával és világítással készített extrém hangulatokat, portrékat a Józsefvárosi emberekről, az eltűnőben, átalakulóban lévő roskatag „nyolckerről”.

A 2010-ben megjelent fotóalbumát sikeres kiállítások követték. Most néhány napja éppen Berlinben nyílt kiállítása.

 Olyan viszonyokat örökítettem meg, amelyek folyamatosan változnak…

A rögzített hangulat megismételhetetlen, ez a fotózás gyönyörű varázsa.

Ha elég kitartóan, jól csinálsz valamit, az meghozza a gyümölcsét.

Az idő izgalmas többletet ad a fotográfiához, általában jót tesz a képeknek.

Ritka az a képanyag, amely az idő múlásával romlik.

Ha ezeket a képeket nem csinálom meg, a téma eltűnik.

- a fotográfus vallomásának igazsága már most érezhető.

 

De nézzük mit mond Judit a Csalóka látszat című önálló albumáról:

A mese a létértelmezés egyik eredeti formája.

Nem az írásbeli kultúra produktuma, eredendőbben kapcsolódik az emberhez.

Egyetemes, hisz témáit, elemeit a mindennapok élményvilágából meríti,

de ezek ötvöződnek a fantázia, a képzelet termékeivel…

Származásomból, lelki alkatomból, nem utolsó sorban női mivoltomból adódik,

hogy számomra a valóság és a mese szorosan összefonódik, a köztük lévő szűk mezsgye átjárható.

Könnyedén lépek át egyikből a másikba, és e kettős létállapotból fakadó bizonytalanságomból születnek a képeim.

 

Judit összegyűjtött tárgyai, a fényképezés boncasztalán különleges forma és színvilágukkal új értelmezési lehetőségeket kínálnak.

Stalter Gyuri 16 éves zárkózott fiatalemberként arról ábrándozott, hogyan lehetne bekukkantani különféle közösségek életébe, szeretett volna beszélgetni, kapcsolatot teremteni emberekkel – vágyott az élet sokszínűségének megismerésére. Kereste az útját és rátalált a fényképezésre: kinyílt előtte a világ, élete értelmet kapott. Azóta úton van, s milyen jó hogy nem egyedül utazik, mellette van Judit fotóértő élettársa, és hosszú évek óta jó irányban haladnak.

Végül szeretném megemlíteni: 1995-ben megalapítják a legendás ASA Stúdiót, ahol Gyuri, Kerekes Gáborral és a különféle stílusokat, irányzatokat képviselő alkotótársaival Művészet és Mesterség címmel fotográfiát tanítanak. Fontosnak tartják a megszerzett tudás megosztását, az analóg alapoktól építkezést, a tehetségek kibontását, segítését.

Azóta felnőtt egy új fotóbarát generáció, akikkel gyakran találkozhatunk kiállításokon és a fotóélet különféle területein.

Köszönjük!