BALLA DEMETER

Balla Demeter, fotó: Hegyi Zsolt

Balla Demeter, fotó: Hegyi Zsolt

1931. május 4-én született a Szentes környéki tanyavilágban. Tanulmányait Szentesen kezdte, majd Kunszentmártonban és Budapesten folytatta. Elektroműszerész képzettséget szerzett, és egy fővárosi gyárban helyezkedett el. Fotográfiával 1951-ben autodidakta módon kezdett foglalkozni – elméleti és gyakorlati ismereteit öntevékenyen sajátította el. 1957-ben megszerezte a fényképész szakmunkás bizonyítványt, s még ebben az évben a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el.

Felvételeire hamar felfigyeltek, díjakat nyert (1957: VIT-díj, 1964: EFIAP-díj, 1973: Pravda-díj, 1977: Balázs Béla-díj) – s ettől kezdve rendszeresen dolgozott képeslapoknak, könyvkiadóknak. 1969-től a Lapkiadó Vállalat szerkesztőségeiben dolgozott, az Ádám Magazintól ment nyugdíjba 1988-ban. Azóta kizárólag alkotó munkájának él.

Fotográfiai tevékenysége műfaji sokféleséget mutat: készít portrékat, riportfotót, tájképet, csendéletet, aktot. Irodalmi és képzőművészeti alkotásait szintén folyamatosan publikálja. Művészetéről a világ számos országában jelentek meg írások, interjúk.

Számos szakmai szervezet tagja. A Magyar Fotóművészek Szövetségéből – melynek 1957-től volt tagja – méltatlan szakmai támadások miatt 1988-ban kilépett.

1999. március 18-án Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a hazai fotóművészetért. A díjat évenként ítélik oda; az elsőt 70. születésnapján, 2001. május 4-én Kincses Károly fotómuzeológus kapta.

Kitüntetéseit felsorolni is sok lenne, többek között a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíját, a Magyar Művészetért Díjat és 2004-ben pedig a Kossuth-díjat is megkapta.

2007 óta szellemi patrónusa az interneten szerveződött Látszótér fotós és rádiós közösségnek, tanácsaival, tapasztalataival segíti az ott folyó munkát.
Több mint ötven egyéni kiállítása volt a világ számos városában; a legfontosabbak: Arcok és Otthonok, Útközben, A mozgás anatómiája, Legyen meg a Te akaratod, Bagatellek, A Titanic képei.

Művei magyarországi közgyűjteményekben (Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotográfiai Gyűjtemény) és magángyűjteményekben; valamint külföldi galériákban és archívumokban is megtalálható.

A 20. századi magyar fotográfiának megkerülhetetlen és meghatározó egyénisége, alkotója.

 

FOTÓI A GYŰJTEMÉNYBEN