ANALÓG – 21 MAGYAR FOTOGRÁFUS A 20. SZÁZADBÓL TEMESVÁRON

Első ízben mutatkozik be az Analóg – 21 magyar fotográfus a 20. századból című kiállítás és gyűjtemény külföldön. A temesvári Szépművészeti Múzeum (Muzeul de Arta Timisoara) 2014. július 24. – augusztus 24. között rendezett kiállítását Csák Ferenc, a kiállítást szervező Liberty Art Center igazgatója, Mr Colin Ford, CBE, angol kurátor, és fotótörténész, illetve a Budapesti Román Kulturális Intézet egykori igazgatónője Brindusa Armanca asszony nyitotta meg tegnap este, Temesvárott. A jelenlevőket Prof. univ. dr Victor Neumann, a múzeum igazgatója is köszöntötte az esemény alkalmából.

A tavalyi, KOGART Házban rendezett nagyszabású kiállítás metodikáját követi a temesvári Szépművészeti Múzeum által bemutatott installáció is, ahol a látogató a tárlaton 21 magyar fotográfus (Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás, Vékás Magdolna) több, mint 100 kiállított fotográfiáján keresztül kaphat betekintést a 20. század magyarországi fotóművészetébe.

A válogatás a kiváló magyar fotográfusok dokumentarista, avantgárd és más irányzatú művészfotói segítségével mutatja be a 20. század második felének sajátos és egyedi látásmódját.

A temesvári Szépművészeti Múzeum első emeletén található tárlat lehetőséget nyújt a szemlélő számára, hogy a műveken kívül behatóan tanulmányozhassa a művészek pályáját, széleskörű információt kapjon a kiállított műtárgyak hátteréről, az alkotói folyamat egészéről.

Ebben nyújt még bővebb segítséget a kiállítás katalógusaként, a gyűjtemény egészét bemutató angol és magyar nyelvű, műelemzésekkel gazdagon illusztrált, 420 oldal terjedelemben megjelenő album.

A kiállításon szereplő és a kiadványban megjelenített fotográfiai anyag kiválasztása Kincses Károly fotómuzeológus, a Magyar Fotográfiai Múzeum volt igazgatója, illetve Kiscsatári Marianna főmuzeológus közreműködésével és szakmai irányításával történt.

Helyszín: Muzeul de Arta Timisoara

Cím: Piaţa Unirii, nr.1 Cod 300085, Temesvár, Románia

Weboldal: www.muzeuldeartatm.ro

Nyitvatartás: 2014. július 24. – augusztus 24.

 

Fotók a megnyitóról:

 

Sajtómegjelenések:

ROMÁNIA

NYUGATI JELEN (magyar)

TEMESVÁRI HÍREK (magyar)

EVZ.RO (román)

GAZETA-DE-VEST (román)

RADIO ROMANIA TIMISOARA (román)

TIMISOARA EXPRESS (román)

TIMISOARA 2021 (román)

ORA DE STIRI (román)

TIMIS ONLINE (román)

ARAD ONLINE (román)

BIHOR ONLINE (román)

CARAS ONLINE (román)

CITESTE ALTFEL (román)

 

MAGYARORSZÁG

MAGYAR HÍRLAP

MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA