Bánkuti András

(c) Bánkuti András

(c) Bánkuti András

1958 május 17-én született Budapesten. Már a Kölcsey Gimnáziumban fotó fakultációt választott, később elvégezte a Práter utcai fotós iskolát. Itt Baricz Kati tanítványaként igen nagy kreativitást és lendületet kapott későbbi pályájához. Első sajtófotói a Magyar Ifjúságban jelentek meg. Az Új Tükör című kulturális hetilaphoz került gyakornoknak, Révész Tamás Szalay Zoltán és Keleti Éva „segítő szárnyai” alá. 1978 és 1985 között a Magyar Szemle című havilap munkatársa lett. Közben a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja volt. A Magyar Hírlapnál töltött hét év rovatvezető-helyettesi beosztás után a Köztársaság és a Reform című lapoknál dolgozott, 1995 és 2011 között pedig a Heti Világgazdaság rovatvezetője lett. Jelenleg a Figyelő című hetilap munkatársa és a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője. A Magyar Fotóművészek Szövetségének 1986 óta a tagja.

Fotós munkásságának fő jellemzője az egyéni látásmód. Amikor elkezdte fotózni a Győri Balettet – ami akkoriban „slágertéma” volt –, a próbákat, a színfalak mögötti szép-gyötrelmes munkát, az előadásig tartó utat örökítette meg. (1999-ben jelent meg a Győri Balett című albuma.) A 2003-as Szélső értékek című kötetében gyűjtötte össze azokat a társadalmi-szociális kordokumentumokat, amelyekben a fotográfus személye és hozzáállása teszi lehetővé a téma megörökítését. Ha el tudja fogadtatni magát, jó kép születik. Legyen a fotó alanya punk, skinhead, politikus, bányász vagy hajléktalan.

Mivel édesanyja orosz származású, beszéli a nyelvet, gyakran utazott a Szovjetunióba, illetve az utódállamokba. Kiváló hely- és emberismerete segíti abban, hogy rendkívüli felvételeket, fotóesszéket készítsen. Orosz emberek 2006 címmel adta közre szovjet-oroszországi tudósításait. Számos politikai riportot készített itthon is: a Kádár-korszak végnapjairól, a hagyományos ipar-bányászat megszűnéséről, a 68-as prágai tavasz emlékére rendezett tüntetésről, a rendszerváltás több fontos eseményéről.

A fotóriporteri munkája mellett szervező a magyar fotográfiai közéletben is. Kolta Magdolnával és Kincses Károllyal együtt megalapították a Mai Manó Házat, évekig volt a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnöke, hazai és nemzetközi kiállítások kurátora, szervezője. Szerkesztésében jelennek meg a Fotóriporter című periodika és a magyar Sajtófotó kiállításokat kísérő Az Év Fotói katalógusok. 1999-ben elnyerte az André Kertész- ösztöndíjat, ennek segítségével készítette el a Párizsi éjszakák című kiállításának anyagát.

A Sajtófotó Nemzetközi Mestere, Balogh Rudolf-, Pulitzer- és Táncsics Mihály-díjas fotóriporter. Felvételeit a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi.

FOTÓI A GYŰJTEMÉNYBEN