Benkő Imre, fotó: Molnár István Gábor

Benkő Imre, fotó: Molnár István Gábor

1943. február 17-én született Budapesten. Gyermekkorát a Bakonyban egy bányászlakótelepen töltötte. Az ajkai érettségi után tanulmányait Budapesten folytatta, 1971-ben elvégezte a MÚOSZ újságíró iskola fotóriporteri szakát. 1968 és 1986 között a Magyar Távirati Iroda fotóriportere lett. Már 1963-ban megismerkedett a fényképezéssel, részt vett a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának oktatásában és munkájában. 1986-tól 1990-ig a Képes 7, majd az Európa magazin fotóriporter-főmunkatársa; ezt követően 1993-tól napjainkig szabadfoglalkozású fotográfus. 12 éven keresztül, egészen 2000-ig a Magyar Iparművészeti Egyetemen a dokumentarista fotográfia óraadó tanára volt.

1987-től kilenc éven keresztül az ózdi kohászat leépülését dokumentálta, s ezzel a fotósorozatával 1992-ben elnyerte a W. Eugene Smith Memorial Fund (New York) ösztöndíját. Albuma Acélváros. Ózd 1987-1995 címmel jelent meg a Pelikán Kiadó gondozásában.

A való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli; ennek tanúsága több kötete is: Szürke fények (2000), Arcok. Sziget fesztivál (2003), Blues (2003).

1988 óta különböző ösztöndíjakkal – Kassák Lajos Fotográfiai Ösztöndíj, André Kertész és HUNGART-ösztöndíj – alkotott, utazott a világ számos országába, ahol érdeklődése az emberekre, a társadalmi és szociális struktúrákra irányult. Utak (2004) című albuma jól példázza ezt.

Két alkalommal – 1975-ben és 1978-ban – aranyérmet nyert a World Press Photo pályázatán.

Több száz csoportos kiállításon szerepelt alkotásaival Kínától Indiáig, Amerikától Esztergomig; egyéni tárlatainak a száma meghaladja az ötvenet – Pozsonytól New Yorkig.

Számos jelentős közgyűjtemény és galéria őrzi a műveit: Magyarországon a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, az Országos Széchényi Könyvtár Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteménye és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény ; külföldön pedig Bradfordban, Lausanne-ban, Michiganben és New Yorkban láthatók a fotográfiái.

Balázs Béla-díjas, Pulitzer Emlékdíjas Érdemes művész, a Magyar Fotográfiai Nagydíj és a Magyar Művészetért Díj tulajdonosa.

FOTÓI A GYŰJTEMÉNYBEN