Friedmann Endre, fotó: Reviczky Zsolt

Friedmann Endre, fotó: Reviczky Zsolt

1934. július 4-én született Újpesten. 1951-ben félbehagyta a Közgazdasági Szakközépiskolát, később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végzett. 17 évesen jelentkezett a Magyar Állami Fotó Vállalathoz, ahol először segédmunkás volt: „képszélvágó”, „táskacipelő”, világosító, majd fotóriporter lett. 1954-ben bevonult katonának, Gyöngyösön és Kecskeméten volt hadiújságok tudósítója. Később is rendszeresen dokumentálta a hazai és külföldi hadgyakorlatokat, katonai eseményeket. 1973-ban több mint négy hónapig a háborús Vietnámban fotózott, az itteni hadifogoly-cseréről készített riportjáért nyerte el a következő évben a World Press Photo nagydíját.

Hatvan éve töretlenül MTI-fotós, még ma is – nyugdíjasként. 1960 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja; 1963-ban az AFIAP, majd 1967-ben pedig az EFIAP soraiba is meghívták.

2008-ban a Magyar Távirati Iroda Örökös Tudósítója lett.

Számos nemzetközi eseményről tudósított: konferenciákról, Világifjúsági Találkozókról, az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészüléséről. De nem a protokoll-fotó volt számára a legkedvesebb terep: a csöndes, hétköznapi pillanatok, az emberi-lírai finomságok megörökítése, a filmforgatások szünetében készült „ellopott” pillanatok rögzítése szerzett számára igazán örömöt.

Megérdemelten kapott ezekért is elismeréseket: MÚOSZ Aranytollat, a kölni Photokina Biennálé nagydíját, Interpress nagydíjat, Balázs Béla-, Rózsa Ferenc-, Táncsics Mihály-díjat – de azért van, ami még méltatlanul hiányzik a kitüntetések sorából.

Egyéni és csoportos kiállításokon szerepeltek fényképei Kölntől Moszkváig, talán még mindig nem elégszer.

Két önálló albuma jelent meg: az Emberek – Budapesti életképek 1954-1988 című 2005-ben a Városháza Kiadó gondozásában, A pillanatból élek – Fényképek az életműből 1954-1979 című pedig a Follpress Kft. jóvoltából 2006-ban látott napvilágot. Az utóbbi kötetét bemutató kiállítást a Műcsarnokban rendezték meg, a katalógusban olvashatók a következő sorai:

A pillanatból élek… A villanásnyi valóságban igyekszem megragadni a teljességet. Ez a munka tétovázás nélküli cselekvést követel…

Műveit a párizsi Bibliothéque Nationale, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi.

FOTÓI A GYŰJTEMÉNYBEN