Gulyás Miklós, fotó: Böröczfy Virág

Gulyás Miklós, fotó: Böröczfy Virág

1957. november 28-án született Budapesten. A Ho Si Minh Tanárképző Főiskola általános iskolai rajz-földrajz szakos tanári diplomájának megszerzése után az egri Ifjúsági Házban volt szakelőadó. Ekkor már érdekelte a fotográfia. A Magyar Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakának elvégzése után 2003-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) szerzett tervezőművész diplomát, még ebben az évben a fotografus.hu Alapítvány a Magyar Fotográfiáért kuratóriumi tagja, művészeti vezetője és iskolaalapítója lett. A Szellemkép Szabadiskola fotótanára volt kilenc évig. 2006 óta egyetemi docens a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszék fotó szakán.

Fotográfusi tevékenységében mindig az “autonóm riport”, a vizuális dokumentálásnak az a szegmense érdekelte, ahol is minél hitelesebben mutathatja meg a valóság jellemzőnek ítélt, s ennek alapján kiválasztott töredékét. (Ebben Korniss Péter és Benkő Imre munkássága a példaadók számára.) Fotós látásmódja kialakulásában fontos hatással volt rá W.Klein, J. Koudelka és M. Parr képi világa is.

Az 1 másodperc – fényképek Budapestről (2002) és a Hon – fényképek Magyarországról (2007) című albumában foglalja össze fotográfusi pályájának legjelentősebb alkotásait.

Képeinek fontos helyszínei és témái: a Keleti pályaudvar, a villamos, a Széchenyi-fürdő, a lóverseny, a Kerepesi temető, az útmenti prostituáltak világa – szóval az adott kor és tér minden, számára fontos “szubjektív” terepe.

Legutóbbi kiállítása színes digitális technikával készült és a Magyar Fotográfusok Házában került megrendezésre Korzó, 2009-2012 címmel, aholis

“az utca látványvilágából kiemelt jellemző töredékek alapján formál összefüggő képet.”

Korábban is számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt; 2003-ban HUNGART-ösztöndíjban részesült, ugyanezen évben megkapta a Balogh Rudolf-díjat.

Fotóelméleti írásai, kurátori tevékenysége révén a “szubjektív dokumentalizmus” és az “autonóm riport” jelentősége erős hangsúlyt kapott a mai fotográfiai szemléletben-közéletben.

Felvételeinek néhány darabját a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotográfiai Gyűjtemény őrzi.

 

FOTÓI A GYŰJTEMÉNYBEN